כל מה שכדאי לדעת על קרן נאמנות
משקיע מתחיל » קרן נאמנות
כאן תקבלו מידע על:
עודכן בתאריך 2021\05\27.
מרבית האנשים שרוצים להשקיע בבורסה לא הולכים בעצמם לקנות איגרות חוב, מניות וכו', שלא תבינו לא נכון, יש אנשים שהם עצמם מבינים בתחום הפיננסים והם רוכשים את השקעותיהם לבד, אך מרבית האנשים הם לא כאלו.
אם אני ארצה להשקיע בבורסה, אני אוכל להשקיע דרך גוף פיננסי שמרכז השקעות, גופים פיננסים רבים קיימים, הם מציעים ניהול השקעות בבורסה, כל גוף פיננסי מתמחה בהשקעות מסוימות, יש מגוון מסלולים והצעות להשקעה, יש השקעות נזילות ויש השקעות לא נזילות, יש השקעות לטווח זמן קצר ויש לטווח זמן ארוך, לכל מסלול מאפיינים מיוחדים משלו בין ההשקעות הנזילות תמצאו את קרנות הנאמנות.
קרן נאמנות היא בסך הכל מכשיר פיננסי, (כלי להגדלת ההון), ההשקעה הכי נפוצה היא השקעה בקרן נאמנות, ואיך אנחנו יודעים את זה? נתוני קרנות הנאמנות מצביעות על ניהול כספים בסכום של מעל 240 מיליארד ש"ח! העובדה היא בשטח, מרבית האנשים בוחרים להשקיע בקרנות נאמנות, לא באיגרות חוב ולא במניות…
השקעה בקרן נאמנות היא האפשרות המרכזית העומדת בפני הציבור שרוצה להשקיע כסף לטווח זמן לא ארוך (קצר או בינוני).
בנוסף לקרנות הנאמנות תוכלו להשקיע ב"תעודות סל" (שגם זו השקעה לטווח זמן לא ארוך. השקעה בתעודת סל והשקעה בקרן נאמנות היא לא אותה השקעה, קיים שוני גדול בין ההשקעות השונות, ההבדל המרכזי והבולט ביותר הוא מי אחראי לייצר את התשואה, בקרן נאמנות התשואה מיוצרת בצורה אקטיבית, קרנות הנאמנות מנהלות את התשואה ואחראיות לה, בתעודת סל הכסף מנוהל בצורה לא אקטיבית, הכסף המושקע מוצמד ומחקה את המדדים השונים בבורסה, כל תעודת סל מחקה מדד אחר, תעודת הסל של מדד מניות תל אביב 35 תעקוב אחרי מדד של מניית תל אביב 35, בתעודת סל מנסים להעלות את המדד וכך ממילא התשואה גם היא עולה, בקרן נאמנות הכסף מנוהל ישירות על ידי הנהלת הקרן, התוצאות בשטח מראות שניהול בשיטת הניהול של קרנות הנאמנות, משיגה הישגים יפים, אבל עדיין, המדדים לא יכולים ליפול ללא הפסקה ולכן ניתן לראות שהשקעה במדדים היא משתלמת.
(בגלל שההשקעה במדדים צברה תאוצה רבה, חברות הקרנות פתחו בתחרות לתעודות סל והן נקראות קרנות מחקות.)
תחרות הקרנות של המכשירים הפיננסים גדלה ברגע שקופות גמל להשקעה ופוליסות חיסכון בחברת ביטוח נוספו להיצע המוצרים המבוקש, נכון, התחרות גדלה, אבל אל תשכחו, לכל מוצר יש יתרונות, חסרונות ומאפיינים משלו, לכן, קרנות הנאמנות ממשיכות לככב והן המוצר הכי מבוקש בתחום.
מה זה בכלל קרן נאמנות?
קרן נאמנות היא אחד מהמכשירים הפיננסים הרבים הקיימים בשוק ההון, קרן נאמנות מאגדת כמה משקיעים ויחד הם משקיעים את כספם במוצר מסוים, מניות שונות וכו', קבוצת משקיעים בוחרת להשקיע את כספה בקרן מסוימת, הם מפקידים את כספם לקרן שהם בחרו והנהלת הקרן משקיעה את כספם במה שהם רואים לנכון, ההשקעה בקרן נאמנות היא לא השקעה של משקיע אחד, היא משותפת לקבוצת משקיעים.
אם אתם רוצים להצטרף לקרן נאמנות אתם פשוט קונים יחידות השתתפות יחסיות, הרווחים שתקבלו בהמשך יהיו בהתאם למספר היחידות שלכם, אם יש 100 יחידות ואתם רכשתם 3 יחידות, אתם תקבלו 3% מהרווח שיתקבל, (נניח שרכשתם 3 יחידות, כל יחידה עלתה לכם חמישים אלף ש"ח, הסכום שקיבלתם אחרי תקופה לכל יחידה הגיע לשישים אלף ש"ח, סך הכל הרווחתם שלושים אלף ש"ח)
כשרוצים להשקיע בקרן נאמנות, בודקים את תשקיף והסכם הנאמנות של הקרן, לכל קרן נאמנות יש מנהלים משלה, הם מנהלים את כספי הקרן, עבור הניהול תצטרכו לשלם דמי ניהול, אם אתם רוצים להגדיל את התשואה שלכם, קחו בחשבון שככל שדמי הניהול הם גבוהים יותר הם מפחיתים את סכום הכסף המופקד וממילא התשואה יורדת גם היא בהתאם.
פעם ביום מתבצעת הערכת שווי הנכסים של קרן הנאמנות, בהתאם להערכה זו נקבע מחיר יחידת השתתפות.
את קרנות הנאמנות לא תמצאו נסחרות בבורסה כמו מנייה רגילה, המשקיעים מורים לבצע עסקת רכישה או מכירה והקרן מבצעת את ההוראה עד שעה מסוימת ולאחר מכן מתבצעת הערכת שווי הנכסים של הקרן, ישנן קרנות בהם המשקיעים יכולים לתת הוראות לשתי נקודות זמן במהלך היום, במקרה כזה, הערכת שווי נכסי הקרן מתבצעת פעמיים ביום.
אם אתם בוחרים להשקיע בקרן נאמנות אתם נהנים מיתרון גדול, את הסכום שהשקעתם אתם תקבלו בעת המשיכה, לא פחות ממנו, ברוב המכשירים הפיננסים השונים כמו מניות, אתם לא בטוחים שתקבלו את סכום הכסף שהשקעתם (אם חלה ירידה היא יכולה לגרום לכם להפסד), השקעה בקרן נאמנות היא בטוחה יחסית, המשקיע מקבל בעת המשיכה את הערך המקורי שהשקיע (בתוספת הרווחים שלו).
לכל קרן נאמנות יש תשקיף משלה, בתשקיף אתם יכולים למצוא פירוט מורחב על הקרן, על מאפייני ההשקעה, מה גובה המדדים, מה גובה הסיכונים, עד כמה הקרן חשופה למניות ולאיגרות חוב וכו'. בתשקיף אפשר לראות אם הקרן נראית פתוחה או סגורה (לקהל המשקיעים) וגם את מספר ושם הקרן בבורסה.
מאיזה יתרונות נהנה מי שבוחר להשקיע בקרן נאמנות?
יתרונות רבים להשקעה בקרנות נאמנות כי בסך הכל מדובר במכשיר משתלם.
- פיזור סיכונים – השקעה בקרן נאמנות מפזרת את הסיכונים בצורה חכמה, היא לא מלאת סיכון כמו השקעה בניירות ערך.
- ניתן להשקיע גם עם סכום השקעה לא גבוה – אפשר להשקיע בקרן נאמנות גם בסכומים נמוכים יחסית.
- התנהלות מקצועית – ניהול הקרן מתבצע על ידי מנהלים מומחים ומקצועיים.
- ההשקעה נזילה – השקעה בקרן נאמנות היא נזילה, אם אתם זקוקים לכסף באופן פתאומי או שאתם מעוניינים להשקיע במשהו אחר, אתם יכולים למשוך את ההשקעה ולהפוך אותה לכסף נזיל, לא בכל ההשקעות ניתן להפוך את ההשקעה לנזילה.
אל תשכחו, לכל דבר יש גם חסרונות, מאז ומעולם למטבע היו שני צדדים, גם לקרנות נאמנות חסרונות מסוימים והמרכזי שבהם הוא גובה דמי הניהול, דמי הניהול גבוהים יחסית, במצבים רבים, דמי הניהול כל כך גבוהים עד שאי אפשר לקבל תשואה חיובית. אתם חייבים לשים לב לגובה דמי הניהול של קרן הנאמנות שלכם, לפעמים גובה דמי הניהול הגבוה יוצר השקעה לא כדאית ולכן חשוב לבדוק את העניין מראש, ההמלצה שלנו היא לבדוק כל תקופה מה קורה עם דמי הניהול שאתם משלמים עבור ניהול הקרן שלכם, האם דמי הניהול נשארו בגובה זהה? הרבה פעמים, במהלך תקופה ללא הודעה ברורה, גובה דמי הניהול עולה וחבל, ההודעה על שינוי גובה דמי הניהול לא תמיד מגיעה למשקיעים וזה יוצר להם הפסדים, שימו לב לעניין חשוב זה.
איזה עוד תשלומים נוספים נלווים?
לא מדובר בסכום משמעותי בכלל, בסך הכל כמה מאיות של אחוז בודד, אבל עדיין כדאי שתדעו, גם גובה עמלה זו יכולה להשתנות במהלך תקופת ההשקעה.
עמלה זו היא פחות נפוצה, עמלה זו היא גבוהה יחסית והיא משולמת במעמד רכישת יחידת השתתפות, עלות עמלה זו היא תשלום הגורם להפסד, אם רכשתם יחידת קרן ושילמתם עמלת אחוז ההוספה ויום למחרת מכרתם את חלקכם בקרן, יוצא הפסדתם את הכסף ששילמתם על עמלה זו.
עמלת הפצה היא עמלה שמנהל הקרן צריך לשלם אותה לבנק שמשווק את הקרן, הבנק מקבל עמלה גבוהה על כל משקיע שהוא מביא לקרן, את העמלה מנהל הקרן משלם מתוך דמי הניהול שהוא מקבל ולא המשקיעים, אלא מה, בסופו של דבר, זה עולה כסף למשקיעים… (בעיקרון, עמלת הפצה נועדה לעודד תחרות ולהוזיל את דמי הניהול, אך תכל'ס, בשטח, הבנקים נשארו עם עמלות הפצה, מנהלי קרנות מעדיפים לשווק את הקרן בדרכים אחרות ולא בבנקים, וחברות הביטוח השונות קיבלו כוח ודמי הניהול גם הם לא נתרמו מהתהליך.)
מהן סוגי קרנות הנאמנות הקיימות?
קרנות הנאמנות מסווגות לפי סוגים שונים, הסיווג שנעשה הוא בהתאם לפרמטרים שונים:
- בהתאם למוצרי ההשקעה של הקרן הנסחרים בבורסה, כל קרן משקיעה במוצרים אחרים כמו מניות בחו"ל, מניות בישראל, אג"ח צמודות למדד, אג"ח לא צמודות למדד ועוד.
- הרבה פעמים נראה את סיווג הקרנות בהתאם לאופן חלוקת הרווחים יש קרנות בהם הרווחים מתבצעים לפי צבירה ויש על פי חלוקה (בקרן צבירה הרווחים נצברים ומושקעים שוב לעומת קרן חלוקה בה יש לכל משקיע יחידות השתתפות לקבלת דיבידנדים).
- קרן פתוחה לקהל המשקיעים או קרן סגורה. קרן פתוחה היא קרן שכל מי שרוצה יכול להשקיע בה על פי התשקיף המפורסם, לעומתה, קרן סגורה מוגבלת לכמות משקיעים מסוים ולכן גם עלות ההשתתפות הוא גבוה יותר בהתאם למספר המשתתפים.
- אם הקרן חייבת במס או שהיא פטורה.
- מדיניות ההשקעה השונות.
כל הסיווגים שכתבנו הם ממש כלליים, קיימים מיונים ברורים יותר לקטגוריות ברורות:
קרנות מתמחות – קרנות המשקיעות לפחות 80% משווי הנכסים שלהן בהשקעה אחת.
קרנות גמישות – קרנות בהם הנהלת הקרן לא מחויבת להשקיע בהשקעה ספציפית, הנהלת הקרן פועלת כפי שהיא רואה לנכון.
קרנות חו"ל – קרנות המשקיעות את רוב כספם ואפילו את כולו בניירות ערך בחו"ל.
קרנות מחקות – קרנות בהם 90% מההשקעה צמוד למדד מסוים הנקבע מראש, ככל שהמדד עולה התשואה בקרנות אלה עולה, הקרנות פועלות להגדלת המדד, אבל זה לא מחובתן.
קרנות ממונפות – קרנות המשקיעות את כספן בהשקעות ולצורך כך הן לוקחות אשראי שיגדיל את היקף ההשקעה שלהן.
קרנות אגד – זוהי קרן גדולה המשקיעה בקרנות ובחסכונות שונים, בישראל בפרט ובעולם בכלל, קרנות אגד מוגבלת והיא יכולה להשקיע עד רבע מכספה מקרן אחת ובנוסף, סכום ההשקעות שלה לא יכול להיות מעל 75%.
בקרנות אגד בארץ לא נגבים דמי ניהול ואחוז ההוספה וכך אין עמלות כפולות, בקרנות אגד בחו"ל נגבה אחוז על ההוספה ובנוסף, ההשקעה יכולה להיות בקרנות אחרות שמנוהלות על ידי קרן אחרת, בשונה מקרנות אגד בארץ בה לא ניתן להשקיע בקרנות שלא מנוהלות על ידה.
קרנות כספיות – קרנות המתחרות עם הבנקים על הפיקדונות לזמן קצר, טווח ההשקעה הממוצע בקרן זו הוא לא מעל 90 יום, לקרן זו אפשרות להחזיק איגרות חוב ממשלתיים לטווח זמן לא ארוך שהפירעון שלא הוא לא מעל 90 יום או איגרות חוב לא ממשלתיות שמועד הפירעון שלהן הוא פחות משנה.
פרופיל חשיפת הקרן, מה הכוונה?
כל קרן נאמנות צריכה לפרסם את נתוני החשיפה שלה למיות ולמט"ח, לפרופיל הוגדרו מספרים כל מספר מצביע על היחשפות ברמה שונה.
פרופיל החשיפה למניות:
פרופיל זה הוגדר מאחד עד שש:
פרופיל 6 הכוונה לחשיפה של 200% ומעלה
פרופיל 5 הכוונה לחשיפה של לא יותר מ 200%
פרופיל 4 הכוונה לחשיפה של לא יותר מ 120%
פרופיל 3 הכוונה לחשיפה של לא יותר מ 50%
פרופיל 2 הכוונה לחשיפה של לא יותר מ 30%
פרופיל 1 הכוונה לחשיפה של לא יותר מ 10%
פרופיל החשיפה למט"ח:
פרופיל זה הוגדר מ A עד F.
פרופיל F הכוונה לחשיפה של 200% ומעלה
פרופיל E הכוונה לחשיפה של לא יותר מ 200%
פרופיל D הכוונה לחשיפה של לא יותר מ 120%
פרופיל C הכוונה לחשיפה של לא יותר מ 50%
פרופיל B הכוונה לחשיפה של לא יותר מ 30%
פרופיל A הכוונה לחשיפה של לא יותר מ 10%
תשובות לשאלות נפוצות:
אי אפשר להסתמך על תשואת הקרן כדי להתרשם מביצועי המנהלים, הרי לכל קרן יש סיכון אחר ולכן גם התשואות הן בהתאם, לרשותינו עומדים מדדים שיעזרו לנו למדוד את ביצועי מנהלי קרנות הקרן תוך התחשבות בסיכונים הקיימים.
אחד המדדים הוא ג'נסן – מדד זה מודד את התוצאה שהתקבלה לעומת התשואה הצפויה.
מדד אחר הוא שארפ – מדד זה הוא מדד פשוט יותר לשימוש, ולכן הוא גם המקובל ביותר. במדד זה מחלקים את התשואה המתקבלת לתקופה מסוימת מוגדרת, מתשואת הקרן המתקבלת מפחיתים את התשואה שהייתה מלווה בסיכון, התשואה המתקבלת היא זו שיכולה להצביע על סטייה מהתקן, ככל שהסטייה גדולה יותר הסיכון גדול יותר, מדד שארפ גבוה יצביע על ביצועי קרן יעילים.
המחיר מחושבים לפי פרמטרים מסוימים:
מחיר ליחידה: הנכסים של הקרן מחולקים ליחדות השתתפות, הנכסים כוללים מניות שונות (הערך מתבצע על פי מחיר השוק העדכני ואם אין מחיר שוק מוגדר מנהל הקרן הוא זה שצריך להעריך את שווי כל הנכסים), מחיר יחידת השתתפות יכלול עמלות דמי ניהול, דמי נאמן ומיסים שונים.
מחיר לרכישה: מחיר זה כולל את עלות הרכישה בתוספת עמלת אחוז ההוספה ועמלות רכישה נוספות.
עמלת רכישה – הוצאה אותה משלם רוכש הקרן כשהוא קונה את נכסי ההשקעה אך בסוף היא נופלת על המשקיעים.
אחוז שיעור ההוספה – סכום כסף שיש לשלם בנוסף למחיר הרכישה, שיעור ההוספה לא יכול להיות יותר מגובה הסכום המקסימלי הנקבע בתשקיף.
מחיר לפדיון: עלות מחיר היחידה פחות עלות העלה על המכירה.
תשואות המשקיע שונה מתשואת הקרנות עצמן, וזה בגלל שיעור ההוספה ועמלות הרכישה והמכירה השונות, תוכלו לחשב את התשואה שתקבלו לפי עלות מחיר הפדיון, תחלקו את עלות מחיר הפדיון שהתקבל בזמן המכירה לעלות המחיר בזמן הקנייה.
נסכם את הדברים:
- קרן נאמנות היא מכשיר פיננסי מבוקש,
- בקרן נאמנות הכספים שלכם מנוהלים ישירות על ידי מנהלי הקרן.
- בקרנות נאמנות דמי הניהול הנגבים הם גבוהים יחסית.
- קרנות נאמנות מתחרות עם תעודות סל, יש מי שמשקיע בתעודת סל וקרנות מחקות בגלל הדמיון שלהן לקרן נאמנות.
- אם אתם מתכננים לרכוש קרן נאמנות, קבלו את ההמלצה שלנו, בדקו מה קרן נאמנות דורשת מבחינת ידע ומה הפרקטיקות שכדאי לדעת (כמו לבדוק את גובה דמי הניהול כל תקופה).
מחפשים ליווי צמוד?
אנו במגזין למשקיע המתחיל מנהלים מערך שלם של ליווי פיננסי עבור משקיעים חדשים. תוכלו להגדיר אתונו כמרגמים. אנו לוקחי מטרות שלכם, יכולות כלכליות ונכונות להשקיע. ממפים את כל הנתונים על פי ראות עינינו, מתוך ניסיוננו והתבססות על הצלחות של לקוחות קודמים.
חשוב שתדעו כי כל חברת השקעות נמצאת בצד שמולכם, לא בצד שלכם. כל מה שהיא רוצה זה שתשקיעו כמה שיותר כסף כדי להדגיל את ההון להשקעות שהיא מחזיקה ברשותה. כמובן שהם רוצים שתשקיעו אבל כדי לשרת את האינטרס שלהם.
אנו איננו חברת השקעות. אנו מתמחים בכניסה לנעליים של לווים, משקיעים, וכל מי שמגיע מהמקום של האזרח הפשוט.
בשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם ליצירת קשר ותזמון פגישה.
יהיה נעים להכיר.