איך משקיעים נכון?
משקיע מתחיל » תיק השקעות
עודכן בתאריך 2021\05\27
מרגישים בצורך דחוף להגדיל הכנסה בכל דרך שהיא? בכתבה הבאה נבין יחד איך אפשר להגדיל הכנסה על ידי השקעות הנעשות בצורה נכונה.
הרבה רוצים לדעת איך מתנהלים בצורה נכונה כלכלית כך שיתאפשר חופש כלכלי. המפתח להתנהלות כלכלית נכונה הוא לשים דגש שסכום ההוצאות קטן מסכום ההכנסות ושיש יתרה אותה ניתן לשים בצד. עם הסכום הנותר לפליטה, יש להשקיע בהשקעות מניבות. כך אתם יוצרים לעצמכם הכנסה פסיבית איכותית.
הכנסות גדולות מהוצאות זה משהו שגדלנו עליו. שמענו את זה כל כך הרבה ואנחנו מיישמים בהצלחה. אבל להשקיע בנכסים מניבי רווחים? איך עושים את זה? מאיפה מתחילים? כאן נביא לפניכם את הפעולות הנדרשות כדי להשקיע. אם תקראו את המידע, אנחנו מאמינים שבסופו של דבר תתקדמו אל החופש הכלכלי המיוחל. אז מי שרוצה לדעת איך מנהלים תיק השקעות שמניב רווחים כל הזמן, מוזמן להצטרף ל"מסע" הבא.
מה אתם יודעים על הבורסה?
כל כך הרבה שמענו על הבורסה. קיימים מיתוסים רבים על הבורסה. לפני שנצא לדרך, חשוב לנו לשבור את המיתוסים הנפוצים:
מיתוס ראשון: כדי להשקיע צריך להבין בשוק ההון
זו טעות ודי ברור איך נולד המיתוס הזה. על פניו נראות ההשקעות בבורסה מורכבות יותר ממה שהן. לכל השקעה יש גרפים שונים המציגים את נתוני ההשקעה והתקדמותה. כל החישובים, הדו"חות, ניתוחי המספרים וכל המונחים הכלכליים גורמים לתחושה שהשקעות בבורסה הן רק למי שמבין בכל המונחים. אם לא הסתפקנו במונחים וכל הנלווה אליהם, נוכל להתרשם מאנשי הבורסה. כל אלו בעלי תארים בכלכלה או עוסקים במקצועות הפיננסים השונים.
אבל כל זה לא נכון. כדי להשקיע בבורסה, אתם לא צריכים להיות מתמטיקאים או בכירים בכלכלה. אפילו על העזרה שלהם אתם יכולים לוותר. אתם יכולים לעשות את כל השלבים לבד. אם תנסו ללמוד את הנושא, תראו שהוא לא מורכב והוא די פשוט. הרבה אנשים שלא ידעו צורת אות איך היא נראית, הצליחו להגיע רחוק על ידי השקעה נבונה בבורסה.
מיתוס שני: אפשר לצפות ולדעת את עתיד הכלכלה
אז זהו שזה לא נכון. אין אדם שיכול לדעת את העתיד בשוק ההון. גם אם זה הצפי של מחר וגם אם זה הצפי בעוד עשרות שנים. כל התחזיות הכלכליות שאולי כבר שמעתם, כל אלה, לא יכולות לצפות את עתיד הכלכלה במדויק. התחזיות כולן הן רק השערות. כן, זה נקרא במילה אחרת "ניחושים". כי אחרי הכל, את העתיד לא ניתן לצפות וכנראה כבר שמעתם על המלצות להשקעה רגע לפני שההשקעה קרסה. וזו גם הסיבה לאי הצלחה של קרנות מסוימות.
כמו שידוע לכם, לא פשוט להודות באי הידיעה. לא כל אדם מסוגל. גם בשוק ההון זה כך. וכבר אמר מי שאמר שהמשקיעים נחלקים ל 3 קבוצות:
הקבוצה שלא יודעת מה עתיד להיות בשוק ההון.
הקבוצה שלא יודעת שהיא לא יודעת מה עתיד להיות בשוק ההון.
הקבוצה שיודעת שהיא לא יודעת מה עתיד להיות בשוק ההון והיא משקיעה במה שנראה לה נכון לתקופה הנוכחית וכך הם מניבים את רווחיהם.
תכל'ס, אתם יכולים למצוא בשוק ההון הרבה השקעות המתבססות על בכירים המתיימרים לחזות את עתיד הכלכלה ועל סמך דבריהם מתנהלות ההשקעות.
מיתוס שלישי: הצלחות רבות בשוק ההון מצביעות על הצלחה בשוק ההון
גם זה לא נכון, ותזכרו את זה גם לחיים האישיים שלכם. כדי להצליח, מספיק שהתרחשו כמה שפחות שגיאות. אנחנו לא מחפשים את ההישגים המרשימים כדי לקבוע הצלחה.
הרבה טועים ורוצים להשיג תשואה כמה שיותר גדולה. משקיעים רבים מחפשים את רווח גדול בזמן קצר ככל הניתן. בשוק ההון מנצלים את רצונות המשקיעים ומציעים להם השקעות יקרות שיכולות להניב רווחים גבוהים יחסית.
אבל שימו לב, אם אתם רוצים להתנהל נכון בבורסה, אתם חייבים להבין. את ההשקעה שתשקיעו רצוי שתשקיעו בצורה כזו, כך שהיא תהיה מוגבלת באפשרויות השינויים שלה. כך תמנעו מעצמכם לטעות.
בסך הכל, חשוב לדעת, המנצח הוא לא מי שהגיע לתוצאה הגבוהה ביותר, אלא מי שביצע כמה שפחות טעויות בדרך.
כדי לא לטעות, המשקיע צריך להגביל את עצמו. בין אם מדובר בתדירות הסחירות ובין אם מדובר ברמת הסיכון. בקיצור, אל תתפתו לכל רעיון להשקעה שמציעים לכם. אל תיקחו סיכונים גבוהים יותר מדי ואל תסחרו מדי הרבה בהשקעות שלכם.
מה צריך כדי להשקיע?
לא לכל אחד יתאים להשקיע בשוק ההון. אם יש אדם שלא מתנהל בצורה נכונה כלכלית, אין טעם שיסבך את עצמו בעוד עניין כלכלי. רק מי שיודע להתנהל בצורה נכונה כלכלית, יוכל להשקיע בשוק ההון.
כל אדם שיש לו הרבה חובות והתחייבויות כספיות או אדם שאין לו כסף בצד למקרה של הוצאה פתאומית או הוצאה חריגה אחרת, לא יוכל להשקיע בצורה כזו בשוק ההון. אם אתם רואים שגם אתם בעלי חובות רבים ואין לכם כסף שמור בצד למקרה הצורך, אתם צריכים, דבר ראשון, לסדר את הבעיות הללו ורק אחר כך תוכלו להצטרף לקהל המשקיעים בשוק ההון.
בנוסף, חשוב לחסוך כל חודש אחוזים מסוימים מגובה ההכנסה החודשית. כמה בדיוק? זה, כל אחד יחליט בהתאם למה שהוא מסוגל. המלצות גורפות לחיסכון מצביעות על חיסכון של 10%-20%. כאן אנחנו נתמקד בחיסכון גדול יותר, 50%-90%. אולי זה לא נשמע לכם משהו בר השגה, אבל כן, הרבה אנשים חוסכים מעל 50% מגובה ההכנסה החודשית שלהם. כדי לחסוך חיסכון גבוה כל כך אתם צריכים להיות דבקים במטרה, נחושים בהצלחה שלכם. ובעזרת השם, אתם תגיעו רחוק.
שימו לב, גובה החיסכון בשנים הראשונות להשקעה, הוא משמעותי יותר מגובה התשואות שההשקעה שלכם תניב.
אז איך בונים תיק השק͏͏͏͏͏͏͏͏͏͏͏͏͏͏עות?
שלב ראשון: מגדירים את ההשקעה ואת הסיכונים שלה
לפני שתבנו את תיק ההשקעה כדאי שתעצרו ותשאלו את עצמכם שתי שאלות:
- למה ההשקעה מיועדת.
- מתי תרצו את כסף ההשקעה חזרה?
אם המטרה של ההשקעה תעמוד לכם כל הזמן מול העיניים, יהיה לכם יותר קל להשיג אותה. התשובות לשאלות האישיות הללו יכולות להיות מגוונות מאוד, אחד ישאף לעצמאות כלכלית, המטרה של האחר היא לקנות דירה, לכל אחד יהיה יעד אחר, אבל חשוב שלא תשקיעו רק בשביל לחסוך הרבה כסף / להכפיל את הכסף וכדו'. כשאתם קובעים לעצמכם את המטרה כדאי שתתייחסו להגבלות ולצרכים שלכם, שזה אומר כמה כסף יש לכם להשקעה, מה יהיה גובה המס שתצטרכו לשלם והכי חשוב, בעוד כמה זמן תרצו את הכסף שלכם חזרה, ככל שתקופת ההשקעה תהיה ארוכה יותר כך הסיכוי לתשואה גבוהה גבוה יותר. ולהפך, אם בחרתם להשקיע לטווח זמן קצר, תצטרכו להיזהר מסיכונים שיכולים לסכן את רווחיות ההשקעה שלכם.
חשוב לבדוק מה גובה הסיכון שאתם מוכנים לשבץ בהשקעה שלכם, משמעות סיכונים היא היתכנות למצבים הפוכים ממה שצפיתם, יש אופציה שמה שנראה היום רווחי, יתברר בעתיד כהפסד גדול כי הרי לא ניתן לחזות את העתיד לקרות בשוק ההון. דוגמא לסיכון, אתם לא יודעים מה יהיה ערך המניות כיוון שהערך עולה ויורד כל יום מחדש.
חשוב לזכור, ככל שהסיכון גבוה יותר, הסיכוי לתשואה גבוהה גבוה יותר, ואם אמרו לכם שאפשר להרוויח תשואה גבוהה בלי לקחת סיכונים, זיכרו, אין חיה כזאת, כל תשואה מגיעה לאחר שנלקח עבורה סיכון.
אם הסכום שתרצו לקבל יהיה גבוה יותר, הסיכון שתאלצו ליטול על עצמכם יהיה גם הוא צריך להיות גבוה אבל שימו לב, אם ההשקעה היא לטווח זמן קצר, סיכון גבוה יכול להוביל להפסד מוחץ, נדרשת זהירות, אם ההשקעה היא לטווח ארוך אתם יכולים לשבץ סיכונים בהשקעה שלכם ואם, חלילה, ירד ערך ההשקעה שלכם, בסופו של דבר היא תתייצב כמו שקורה בדרך כלל בשוק ההון, לאחר כמה חודשים, חשוב שתבדקו אם אתם מסוגלים "לחטוף" הפסד גבוה ולהמשיך בשגרה הכלכלית הרגילה? (אם ההשקעה היא מספיק ארוכה המדדים מתייצבים אחרי כמה חודשים ואז הכל מתייצב, אבל בינתיים, מה קורה? האם זה משהו שאתם מסוגלים לעמוד בו? יש לכם הכנסות אחרות חוץ מההשקעה הזו?)
אף אחד לא יכול לדעת מה יהיה בעתיד שוק ההון ואף אחד לא רוצה למצוא את עצמו עומד בפני שוקת שבורה של מדדים וניירות ערך שצנחו ויחד איתם הכסף הרב שהושקע בהם, לכן, כדי להימנע ממצבים כאלו נעדיף לשבץ מסלולים סולידיים, שמרניים בעלי תנודתיות לא רבה.
בשלב זה מקצים את הכסף לרכישת נכסים, מחליטים כמה כסף להשקיע בנכסים בעלי סיכון רב וכמה כסף להשקיע בנכסים בעלי סיכון נמוך. מרכיב זה הוא מרכיב משמעותי במיוחד להמשך ההשקעה שלכם, אם בחרתם ללכת על משהו יציב יותר ולכן הפניתם את רוב ההשקעה לנכסים בעלי סיכון נמוך, אתם פחות חושפים את הנכסים שלכם למניות ולכן התשואה האפשרית היא נמוכה יותר.
שלב זה יהיה חשוב לאיזון ההשקעה שלכם, ותמיד כדאי לזכור, לא כדאי לעמוד בשוליים, לא לחשוף את הנכסים למניות יותר מ 100% ולא להישאר באחוז חשיפה אפסי, כי שניהם לא מומלצים והם בעלי חסרונות מובהקים, בסיכון אפסי אתם מקבלים תשואה אפסית ובסיכון גבוה אתם יכולים להגיע להפסדים שלא תוכלו לעמוד בהם, לכן, מומחים מנחים להשקיע 40% בנכסים בעלי סיכון נמוך ו 60% בנכסים בעלי סיכון גבוה, אך שימו לב, אתם צריכים להיות עם יד על הדופק ולדעת מה מתאים לכם ספציפית מבלי להסתכן יותר מדי.
פיזור ההשקעה לנכסים:
בגלל שאנחנו לא יודעים איזה השקעה תתברר בסופו של דבר רווחית, חשוב לשים לב לפזר את ההשקעה בין הנכסים ובכך למנוע סיכונים גבוהים מדי, כך אתם מבטחים את ההשקעה שלכם, גם אם חלק נכסים יובילו לרווח אפסי החלק האחר יוביל רווח גדול.
בדרך כלל תיק השקעה שנעשה בו פיזור נכסים נכון יכלול מניות ואגרות חוב, יש כאלו שלא יסתפקו בהם והם ישקיעו גם בסחורה, במזומנים ובנדל"ן.
פיזור ההשקעה בתוך הנכסים:
בנוסף לפיזור ההשקעה בין הנכסים נרצה לפזר את סיכוני ההשקעה גם בתוך הנכסים עצמם, במקום להשקיע כמה נכסים באותו ענף, נעדיף לקנות את מוצר המדד, אם יש לכם את המדד והוא נופל, אתם לא ניזוקים מהשפעת המדד על שאר המניות, אפשר לפזר את המניות כך שבמקום לקנות מניות של ישראל, לקנות מניות עולמיות, וכך אם המניות של ישראל ירדו המשקיע לא מושפע מכך.
שלב שני: רוכשים את הנכסים השונים
החלטתם שאתם רוצים לקנות מניות, הגיע הרגע לרכוש אותן! כאן מומלץ לקנות אחוז חשיפה זול ויעיל לנכס המושקע. נעדיף לקנות נכסי השקעה שמנסים לחקות את המדדים ולא כאלה שמתיימרים להפיל את המדד. דוגמא לנכסים כאלה יש לנו כאן:
- קרנות נאמנות מחקות מדד, זוהי קרן נאמנות החותרת להגיע להישג המדד, לדוגמא, קרן שמחקה את מדד תל אביב 35, כל 35 המניות יהיו בבעלותה והיא תנסה להגדיל את התשואה מהן בהתאם לגובה תשואת המדד בסוף השנה הקודמת.
- תעודת סל, תעודה סל דומה לקרן נאמנות וגם היא מתחקה אחר המדד, אם אתם קונים תעודת סל, אתם יודעים שברגע שתרצו לפדות אותה, החברה לה שייכת תעודת הסל תצטרך לפדות אותה ולשלם לכם את עלות תשואת המדד. אבל, וכאן מגיע האבל הגדול, תעודת סל חשופה לסיכונים, אם מפיק התעודה קורס כלכלית, יחד איתו קורסות גם התעודות, תעודת סל היא בסך הכל ניתנת לרכישה בבורסה ואפשר לסחור בה כל הזמן.
מהם השלבים לרכישת נכסי ההשקעה?
- פותחים חשבון לניירות ערך, את החשבון פותחים אצל חברי בורסה, זה בסך הכל מוסד שיש לו קשר ישיר לבורסה בתל אביב, במעמד פתיחת החשבון תידרשו לחתום על טפסים שונים, אם אתם מעוניינים לרכוש מניות חו"ל יהיו מסמכים נוספים שתרצו למלא וזהו, אפשר לפתוח חשבון דרך הבנק ואפשר דרת בית השקעות, לחשבון דרך הבנק יש יתרון נגישות וזמינות ולכן זה יותר מומלץ, לא משנה איפה אתם פותחים חשבון, משנה המחיר של ניהול החשבון, כדאי לדעת, אפשר להפחית את עלות שירותי המוסד הפיננסי שבחרתם. פתחתם חשבון? מעולה, עכשיו אתם יכולים לרכוש נכסים להשקעה.
- מפחיתים את עלות העמלות, גובה דמי ניהול משפיע על היקף התשואה, ככל שעלות השירותים עולה יקר יותר כך הרווח המתקבל הוא קטן יותר, הרי הכסף המשולם לעלות השירותים אמור ללכת לאפיק ההשקעה ובמקום זה הוא הולך לעלויות עמלות…
מה אפשר לעשות כדי להוזיל עלויות?
כדאי לבדוק מה עם המיסים על הרווחים המתקבלים, אם דוחים את מכירת הנכס או שמשתמשים קרן הצוברת את הרווחים או שמנהלים חשבונות בחשבונות כמו קרן השתלמות בהם אין מס על רווחי הון, פטורים מלשלם מס על הרווחים.
אפשר להתמקח על גובה דמי הניהול, אם גובה דמי הניהול הוא מעל 0.5% שנתי, אולי עדיף לוותר על המוצר הפיננסי ולשקול מוצר אחר בעל חלופה בעלת דמי ניהול נמוכים יותר.
בנוסף אפשר להקטין עמלות רכישה ומכר, גם על גובה עמלות אלו אפשר לנהל משא ומתן ככל שאתם יכולים כדי להוזיל את העמלות הללו, אם אתם מנסים להתמקח עם הבנק והוא לא נענה, עברו לבית השקעות, בית השקעות ירצה שתשקיעו בו, סכום העמלה הממוצע לכל עסקה לא צריך להיות יותר מ 0.1%, דרך נוספת לחסוך בעמלות אלו הוא להעביר את חשבון ההשקעות שלכם לבית ההשקעות ממנו אתם רוצים לקנות את הנכס.
שלב אחרון: מאזנים את תיק ההשקעה מתאזרים בסבלנות.
אם הגעתם לשלב הזה, אתם כבר כנראה מחכים לתשואות ההשקעה, אבל עכשיו הגיע הזמן לחכות. כן, לא לעשות כלום. אם אתם רואים שתיק ההשקעות שלכם עדיין מלא בסיכונים, זה הזמן לאזן אותו מחדש. שימו לב לגובה המניות. המניות צומחות ומה שקורה למי שלא מנוסה זה שהוא נותן לפלח המניות לעלות והוא לא קולט שזה מעמיד את ההשקעה בסיכון. לכן, כדאי לבדוק מה קורה בתיק ההשקעה שלכם, אם השוק עולה או יורד. אם יש צורך לאזנו, אז אזנו מחדש. אם השוק עולה צריך לדעת לא לרכוש עוד מניות ואם השוק יורד צריך לרכוש מניות חדשות. האיזון נועד כדי למנוע סיכונים.
וכעת הגיע הרגע להתאזר בסבלנות. הרי ברור ששוק ההון הוא תנודתי, יש ימים טובים ויש פחות. אין צורך לבדוק כל יום מה קורה עם התיק שלכם. גם אם ערך המנייה שלכם ירד בשוק, הוא עוד יכול לעלות וכל זמן שאתם לא מוכרים אותו אתם לא מפסידים, בדרך כלל גם אחרי משברים קשים שוק ההון מתייצב חזרה ולא נגרמים הפסדים, לכן חשוב לשמור על סבלנות וקור רוח, נכון, לא קל לראות את ערך המנייה יורד, אך זוהי חשיבה לטווח קצר, אנחנו רוצים חשיבה לטווח ארוך, לעשר שנים לפחות, לא פחות!
עוד נקודה חשובה לציון היא הפרסומים וחדשות הכלכלה, רובם נועדו כדי לפתות את קהל המשקיעים לבצע פעולות מסוימות כדי לשרת אינטרסים מסוימים, אל תתפתו לפרסומות, הכל עניין של מימון.
לסיכום,
אין ספק, יש אנשים שלא יוכלו להשקיע בכוחות עצמם בגלל האופי שלהם שמתקשה לעמוד בלחצים או שהם בעלי החלטה מאד מהירה. אנשים כאלו יכולים להיעזר ביועצי השקעות פרטיים (שהוא לא מטעם בית ההשקעות). יועץ השקעות יכוון את המשקיעים להחלטות נכונות (וימנע מהם לבצע טעויות מרוב היסטריה על מדדים יורדים:) יועץ השקעות עולה כסף, אך בסופו של דבר, ההוצאה משתלמת תמורת הרווח המתקבל.
רוצים גם אתם להשקיע אך נרתעים? חוסר ניסיון זהו מום עובר. אתם לא אמורים להפסיק לעצמכם את ההתקדמות הכלכלית בגלל חששות מוחסר ידע.
הקליקו כאן לתכנון העתיד הכלכלי שלכם. אנו במגזין למשקיע המתחיל רואים אנשים רבים סביבינו כפוטנציאל להיות משגיעים מצליחים. בואו להיות חלק מהצלחה כלכלית. אנו נלווה אתכם יד ביד בכל ההחלטות הגורליות לגבי בחירת ההשקעה שלכם. כל מה שנשאר לכם זה להחליט שאתם הולכים על זה ולתת לנו את המושכות.
אל תמנעו מעצמכם פוטנציאל כלכלי לעתיד הלא כל כך רחוק.
בהצלחה!