דילוג לתוכן

המדריך למשקיע המתחיל

אני מאמין שיש לכם לכל דבר בחיים סולם עדיפויות משלו, וזה טוב, כך צריך להיות. גם למי שרוצה להשקיע את כספו בהשקעות שונות חייב להיות עם סדר בראש. הוא צריך לדעת במה להתמקד ובמה פחות חשובה ההתמקדות. כי בדרך אל היעד צריך להכיר את העיקר ואת הטפל ולהוציא עליהם את המשאבים תוך התייחסות אליהם.

נתון ראשון: מה גובה החיסכון?

הדבר העיקרי אליו תתייחסו בדרך להשקעה שלכם יהיה גובה החיסכון שאתם חוסכים מדי חודש. החיסכון חשוב מאוד. אם לא תחסכו מאיפה יהיה לכם כסף להשקיע? 

גם בתיק ההשקעה חשוב לשים לב לגודל החיסכון המתקבל מההשקעה. הפרמטר המרכזי שיעסיק אותנו בבחירת ההשקעה המתאימה תהיה גובה החיסכון. חשוב לזכור, החיסכון צריך להתחיל כבר בגיל צעיר, חינוך לחיסכון מוביל להשקעה.

נתון שני: מה גיל המשקיע?

גיל ההשקעה הוא חשוב. כדאי להשקיע כבר בגיל צעיר. ככל שהגיל צעיר יותר, כך הדרך לעצמאות כלכלית תהיה מהירה יותר. ולמה זה ככה?

הזמן שהכסף מושקע הוא משמעותי. אדם שהשקיע כבר בגיל 25 ירוויח תשואה גדולה יותר בגיל 35 מאדם שהשקיע הרבה אחריו סכום גבוה יותר. כי הזמן הוא כלי חשוב בהשקעות. ככל שהזמן הוא ארוך יותר, ריבית גדולה יותר יכולה להצטבר (ריבית דריבית).

נתון שלישי: משמעת עצמית!

לתיק השקעה מוצלח צריך משמעת עצמית גבוהה. משקיע שאחרי תקופה ירגיש פחד, פאניקה או כל דבר אחר שיגרום לו למשוך את השקעתו, לא יוכל להגיע להשקעה מוצלחת בצורה כזו. כי כדי להצליח נדרשת משמעת עצמית חזקה. אם החלטתם שתיק ההשקעה הוא לטווח הארוך, אל תשברו אותו באמצע. השאירו את ההשקעה, זה לא קל, הרבה פעמים יש ירידות בשוק ההון, אבל עדיין, מחירי מניות יורדות. זה דבר נפוץ, זה קורה הרבה ואחר כך זה מתייצב. הרעיון הוא להישאר חזקים בעמדה הראשונה שלכם ולשגות כמה שפחות.

נתון רביעי: פיזור נכון

תיק השקעות טוב צריך להיות "מפוזר". "מפוזר" הכוונה היא שהסיכונים לא מתמקדים בהשקעה אחת, אלא שבכל השקעה יש סיכונים משלה ולא סיכונים מרוכזים בהשקעה אחת. נניח ותיק השקעות מרוכז להשקעות בחברה מסוימת, ברגע שהחברה קורסת כל תיק ההשקעות ניזוק. כדי למנוע מצבים כאלו, חשוב לפזר את סיכוני ההשקעות. לא להתמקד בהשקעות ספציפיות. ברגע שההשקעות מפוזרות כנדרש, גם אם השקעה אחת מתבררת כלא רווחית, שאר ההשקעות מכסות על אי הרווחיות שלה. חשוב לזכור: אין לכם מה להשקיע בהקצאת נכסים אם אתם לא מפזרים אותם כנדרש!

נתון חמישי: הקצאת נכסים

את חלוקת ההשקעות צריך לעשות ביישוב הדעת. לחלוקה זו קוראים "הקצאת נכסים". עליכם להחליט כמה להשקיע בכל סוג של נכס. הקצאת הנכסים חשובה מאוד להצלחת התיק. בחלוקה זו תקצו תקציב לרכישת נכסים שונים. כאן תגיע ההחלטה כמה אחוזים להשקיע בנכסי נדל"ן מניבים וכמה בנכסים מלאי סיכונים. על הקצאת הנכסים אפשר לראות את צורך המשקיע ועד כמה הוא חושב שהוא מסוגל להתמודד עם לחצי הסיכונים.

תיק השקעות המורכב ברובו ממניות הוא תיק עם סיכון גבוה. תיק שיש בו נכסים רבים שמרניים, הוא תיק בעל סיכונים נמוכים יותר. לכן, חשוב שתכירו את הצרכים הפנימיים שלכם. אם אתם אנשים שצריכים את הרוגע המלווה להשקעה בעלת סיכונים נמוכים, לכו על זה. אם אתם מאלה שמנסים ומקסימום מצליחים אז… תצליחו!

נתון שישי: מה יהיה גובה המס על הרווח?

בבחירת ההשקעות צריך לבדוק בין היתר מה יהיה המס על רווחי ההון שתקבלו מההשקעה. יש השקעות, בהן המס הנדרש הופך את ההשקעה ללא כדאית בתנאים מסוימים. 

יש חסכונות עליהם לא תצטרכו לשלם כלל מס, לדוגמא, קרן השתלמות (אם ההפרשה היא בגובה הפטור ממס). לעומתם, על רוב ההשקעות האחרות, כן צריך לשלם מס על הרווחים, לדוגמא, חשבון השקעה בבית השקעות.

כדאי להשקיע בהשקעה בה תידרשו לשלם כמה שפחות מס. הרבה פעמים על רווחים קטנים שמגיעים בתשואות מזעריות לא צריך לשלם מס. המטרה שלנו בהרכבת תיק השקעות מוצלח תהיה להגן על הרווח ממס (לשלם כמה שפחות מס על הרווחים) ולשמור על תשואה גבוהה ככל הניתן.

נתון שביעי: מה גובה דמי הניהול?

כשאתם פותחים תיק השקעות אתם נדרשים לשלם דמי ניהול תיק. יש השקעות בהן גובה דמי הניהול יהיה משמעותי, לדוגמא, קרן השתלמות. ככל שדמי הניהול יהיו גבוהים יותר, החיסכון יהיה נמוך יותר. אבל אל תתבלבלו, אם יש חברה אחת שלוקחת דמי ניהול טיפה יותר גבוהים משאר החברות ,אך היא מציעה חיסכון בעל תשואה גבוהה יותר, אל תפסלו את החברה. ייתכן מאוד שהשקעה בחברה תהיה דווקא ממש משתלמת. צריך להבחין אם ההפרש בגובה דמי הניהול הוא הפרש משמעותי ואם הוא מכסה על תמורה שווה יותר.

נתון שמיני: ניהול תקין

תיק ההשקעות שתרצו לבנות יהיה כנראה מורכב בין היתר מניירות ערך ומניות שונות. אבל אל תטעו, אילו מניות בדיוק ירכיבו את תיק ההשקעות שלכם, זה כבר פחות חשוב. יותר חשוב שכל השאר מתנהל בצורה נכונה. כמובן שלא התכוונו שתזלזלו בבחירת ניירות הערך שיתאימו להשקעה שלכם. הכוונה כאן היא, לזכור את סדר העדיפויות שלנו ולפעול על פיו, אין טעם לנתח את ערך המניות שוב ושוב, לבדוק מה אחוז החשיפה בכל מנייה ולבדוק את כל פרטי ניירות הערך כל עוד העיקר חסר מן הספר! 

 

הצגנו לכם כאן סולם עדיפויות בדרך לבניית תיק השקעות. התחלנו במה שהכי צריך להתמקד ובהמשך ירדנו למה שפחות קריטי. זה לא יהיה נכון להסיק מכאן שמה שנכתב בתחתית סדר העדיפויות הוא לא חשוב. הכל חשוב אך כדי להצליח חשוב לדעת במה להתמקד יותר ובמה פחות. בהצלחה רבה!

תודה שיצרת קשר עם המפתח למשקיע המתחיל

ניצור איתך קשר בהקדם